25.6.20

Πέθανε ο σκηνοθέτης και ποιητής Λευτέρης Ξανθόπουλος (του Γιάννη Μπασκόζου)

“Βγαίνω σε μια βδομάδα ετοιμάστε συνάντηση για τις εκδηλώσεις Σαχτούρη”, το πρωί πριν μπει στο χειρουργείο ήταν τόσο σίγουρος. “Εύχομαι να ξεμπλέξεις γρήγορα Λευτέρη”, “Μην ανησυχείς για μένα είμαι σκληρός”. Ήμουν μαζί του κι εγώ τόσο σίγουρος που το νέο με βρήκε απροετοίμαστο, μόλις η Κυριακή με πήρε να μου το πει.  Ένας φίλος από την συντροφιά του Αναγνώστη αποχωρεί εσπευσμένα. Μπήκε για εγχείρηση ανοικτής καρδιάς αλλά το επιβαρυμένο σώμα του δεν άντεξε. Ρήξη αορτής και άλλα συνεπακόλουθα τον τράβηξαν μακριά μας.

Διανοούμενος παλιάς, καλής κοπής, ποιητής και σκηνοθέτης είχε αφήσει το δικό του στίγμα, Δήλωνε πρωτίστως ποιητής και μετά δάσκαλος.Όμως είχε κάνει πολύ περισσότερα. Παρασκήνιο, ταινίες, ντοκυμαντέρ, ποίηση, εκδηλώσεις….Ζεστός, φιλικός, ένας καλός γίγαντας με μια τρυφερή καρδιά.

Τον Μίλτο Σαχτούρη τον αγαπούσε πολύ, είχε γυρίσει δύο ντοκυμαντέρ γι αυτόν και πέρυσι αρχίσαμε ( Ο Αναγνώστης) με τον ζωγράφο Αλέξη Βερούκα και  τον Βαγγέλη Χατζηβασιλείου σειρά εκδηώσεων για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του ποιητή. Μαζι μας η Κυριακή Μπεϊόγλου, η Βερονίκη Δαλακούρα, η Έφη Κατσουρού, η Κωνσταντίνα Κορρυβάντη, ο Αργύρης Παλούκας, η  Λίνα Τσουκαλά , ο δήμαρχος της Ύδρας και ο σύμβουλος Π. Ράππας, η κόρη του Σαχτούρη Εύα Περσάκη  κ.ά. Ο κορονοϊός ανέβαλλε τις εκδηλώσεις που προγραμματίζονταν για τον Ιούνιο 2020 στην Ύδρα, οι οποίες μετατέθηκαν για το φθινόπωρο. Αλλά ο Λευτέρης δεν πρόλαβε…



Μικρό βιογραφικό του Λευτέρη Ξανθόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: