19.3.22

14 ερωτήσεις στην Χλόη Κουτσουμπέλη

 


 

1.Ποίηση ή πεζό;

 

Η ποίηση μού είναι μία λειτουργία τόσο φυσική όσο η αναπνοή, το πεζό ειδικά το μυθιστόρημα, θέλει σκέψη, οργάνωση, δομή, χαρακτήρες, πλοκή. Άρα συγκέντρωση, πρόγραμμα και σκληρή δουλειά. Εκφάνσεις και τα δύο της γραφής. Όλο και περισσότερο το ένα είδος εισχωρεί και μπλέκεται με το άλλο στη σύγχρονη λογοτεχνία.

 

2. Τι δεν έχετε γράψει ακόμη που θα θέλατε να γράψετε;

Ένα καταγγελτικό μυθιστόρημα για τον Ναζισμό και τους φασίστες της σύγχρονης εποχής.

 

3.Πως ξεκινάει ένα βιβλίο; Υπάρχει τόπος, χρόνος, που         έρχεται η έμπνευση;

Μία φράση ή μία είδηση, μία συζήτηση ή ένα όνειρο μπορεί να πυροδοτήσει την ιδέα. Δεν υπάρχει τόπος ούτε χρόνος τουλάχιστον με τη συμβατική έννοια των όρων αυτών. Ο χρόνος και ο τόπος βρίσκονται βαθιά μέσα μας και εκεί όλα συντελούνται και πραγματώνονται. Η γραφή είναι ένα απόκρυφο μυστήριο στο οποίο μυούμαστε κάθε φορά που γράφουμε.

 

4.Τι είναι η έμπνευση για έναν συγγραφέα;

Η ψυχή του ποιήματος, του διηγήματος, του μυθιστορήματος. Χωρίς αυτή το έργο του είναι το κουρδιστό αηδόνι του αυτοκράτορα που μάταια προσπάθησε στο παραμύθι να αντικαταστήσει το αληθινό.

 

 

5.Αν θα γράφατε ιστορικό μυθιστόρημα, ποια περίοδος θα σας ενδιέφερε;

Η περίοδος των αρχαίων χρόνων μέσα στους οποίους γεννήθηκε και παίχτηκε η τραγωδία. Πιστεύω ότι ήταν μία ανεπανάληπτη περίοδος στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού.

6. Παίζει ρόλο ο τόπος που γεννήθηκε κανείς;

Ναι, στον βαθμό που έχει διαμορφώσει και επηρεάσει τον ίδιο τον συγγραφέα. Αφού αυτό το παράξενο υβριδικό πλάσμα που γράφει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο είναι πάντα παρόν στο έργο του.

7.Επινοείτε χαρακτήρες για τα βιβλία σας ή κάπου σκιαγραφείτε τον εαυτό σας ή κάποιον γνωστό, φίλο;

Δεν μου αρέσει η ρεαλιστική απεικόνιση της πραγματικότητας. Νομίζω ότι η μαγεία σε ένα μυθιστόρημα δημιουργείται όταν ο συγγραφέας απομακρύνεται όσο γίνεται περισσότερο από δικά του βιώματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιεί τα τραύματα και τις εμπειρίες του ασυνείδητα ως υλικό στη γραφή. Όμως κατά την άποψή μου όσο λιγότερο αναγνωρίσιμα είναι τα πρόσωπα σε ένα λογοτεχνικό έργο, τόσο πιο πολύ έχει πετύχει αυτό τον σκοπό του ο συγγραφέας, που είναι η επινόηση ενός άλλου κόσμου διαφορετικού από τον δικό μας.

8.Το λοκ ντάουν, και γενικά όλη η παράξενη κατάσταση που βιώνουμε πως σας επηρέασε; Ήταν σημείο αναστοχασμού για τον ψυχισμό σας, για τις σχέσεις σας με άλλους ανθρώπους;

Το λοκ ντάουν μου έδωσε για πρώτη φορά άφθονο χρόνο για γράψιμο, αφού πια δεν υπήρχαν καθόλου αντιπερισπασμοί. Έγραψα ένα μυθιστόρημα με αφορμή την πανδημία, μία ποιητική συλλογή, κάποια διηγήματα. Η γραφή για μένα είναι μία θεραπευτική διαδικασία, λυτρωτική θα τολμούσα να πω. Μέσα από αυτήν αναστοχάζομαι και επεξεργάζομαι τις ασυνείδητες επιθυμίες και παρορμήσεις μου που εκφράζονται συχνά μεταμφιεσμένες στο χαρτί. Όσο για τις σχέσεις με τους άλλους, αυτές πρέπει πάντα να είναι αντικείμενο ανάλυσης και προβληματισμού.

9.Υπήρξε κάτι, κάποιος που στάθηκε αποκούμπι αυτή τη δύσκολη περίοδο;

Το δικό μου αποκούμπι είναι πάντα η γραφή σε όλες τις δύσκολες περιόδους της ζωής μου. Και οι λίγοι, πραγματικοί μου φίλοι.

10. Θα γράφατε ποτέ με ψευδώνυμο;  Το έχετε κάνει;

Το αληθινό μας όνομα είναι το ψευδώνυμο, αφού τη στιγμή της δημιουργίας ένας άλλος γράφει αντί για μας. Όχι πάντως δεν θα έγραφα και δεν έχω γράψει ποτέ με ψευδώνυμο.

11.Το γράψιμο θεωρείτε πως είναι για λίγους; Όλοι μπορούν να γράψουν;

Φυσικά όλοι μπορούν να γράψουν, όπως όλοι μπορούν να παίξουν ένα μουσικό όργανο ή να ζωγραφίσουν. Για να δημιουργήσει όμως κάποιος ένα λογοτεχνικό έργο πρέπει να συντρέξουν ειδικές προϋποθέσεις και προαπαιτούμενο βέβαια είναι το αληθινό ταλέντο.


12.Υπήρξε κάποιο συμβάν στη ζωή σας το οποίο έχετε μεταφέρει και σε βιβλίο σας;

Ο θάνατος του αδελφού μου που διαθλασμένος από τη φαντασία έχει μεταφερθεί στο μυθιστόρημα Ο ΒΟΗΘΟΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΚΛΑΙΝ, εκδόσεις Μελάνι. Ήταν το μόνο που κάπως με παρηγόρησε εκείνη τη σκοτεινή περίοδο.

13.Τι οραματίζεστε για το μέλλον του βιβλίου στην Ελλάδα; Υπάρχει μέλλον;

Ανήκω στους αισιόδοξους που πιστεύουν ότι το βιβλίο και στην Ελλάδα και παγκόσμια έχει μέλλον. Το εικονικό του αδελφάκι, το ηλεκτρονικό βιβλίο, είναι άοσμο και άνοστο. Για τους βιβλιόφιλους το χειροπιαστό, σπαρταριστό βιβλίο εξακολουθεί να είναι φετίχ και πάντα θα συνεχίσει να είναι. Είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι εκδοτικοί οίκοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες, όμως δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει το γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό έχουν εκδοθεί πάρα πολλά βιβλία και ανάμεσά τους πολλά ενδιαφέροντα και αξιόλογα. Άρα ναι πιστεύω ότι έχει μέλλον.

14.Ετοιμάζετε κάτι αυτόν τον καιρό;

Μέσα στο 2022 θα εκδοθεί στη σειρά 4Χ4 των εκδόσεων Πικραμένος  μία ποιητική μου συλλογή που θα συνυπάρξει με τις ποιητικές συλλογές τριών πολύ αξιόλογων ποιητριών σε ένα βιβλίο. Μέσα στο 2023 θα εκδοθεί ένα μυθιστόρημά μου από τις εκδόσεις Εστία με τίτλο ΙΕΡΕΜΙΑΔΑ, και το 2024 από τις εκδόσεις Πόλις θα εκδοθεί η ποιητική μου συλλογή με τίτλο ΑΡΧΑΙΟΣ ΠΙΘΗΚΟΣ.

Σας ευχαριστώ

Εγώ σας ευχαριστώ θερμά.

 

 

Η Χλόη Κουτσουμπέλη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1962. Σπούδασε Νομικά στο Α.Π.Θ. Εργάστηκε για δέκα οκτώ χρόνια σε Τράπεζα.
Έχει εκδώσει μέχρι στιγμής δέκα ποιητικές συλλογές, δύο μυθιστορήματα, δύο θεατρικά έργα και δυο Ηλεκτρονικά βιβλία. Η ποιητική της συλλογή Οι ομοτράπεζοι της άλλης γης (Γαβριηλίδης 2016) τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης.
Είναι μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, του Κύκλου Ποιητών και της Εταιρείας Συγγραφέων.

ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ

Α. Ποίηση

1. Σχέσεις σιωπής (Εγνατία 1985)
2. Η νύχτα είναι μια φάλαινα (Βιβλιοπωλείο Λοξίας 1990)
3. Η αποχώρηση της Λαίδης Κάπα (Νέα Πορεία 2004)
4. Η λίμνη, ο κήπος και η απώλεια (Νέα Πορεία 2006)
5. Η αλεπού και ο κόκκινος χορός (Γαβριηλίδης 2009)
6. Στον αρχαίο κόσμο βραδιάζει πια νωρίς (Γαβριηλίδης 2012)
7. Κλινικά απών (Γαβριηλίδης 2014)
8. Οι ομοτράπεζοι της άλλης γης (Γαβριηλίδης 2016) 
9. Το σημείωμα της οδού Ντεσπερέ  (Πόλις 2018)
10. 
Η γυμνή μοναξιά του ποιητή Όμικρον  (Πόλις 2021)

Β. Μυθιστόρημα

1. Ψιθυριστά Παρατηρητής 2002
2. Ο βοηθός του κυρίου Κλάϊν 2017

Γ. Θεατρικά

1. Ορφέας στο μπαρ Πάροδος 2005
2. Το ιερό δοχείο Θίνες 2015

Δ. Ηλεκτρονικά βιβλία

1. Απαγόρευση κυκλοφορίας, 2013
2. Η μυστική ζωή των ποιημάτων, 2014
(Ποιήματα της ιδίας με φωτογραφίες του Παναγιώτη Παπαθεοδωρόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: