28.3.22

14 ερωτήσεις στον Θεοφάνη Παπαγεωργίου

  


1.                  Ποίηση ή πεζό;

Απάντηση: Θα ήθελα να είχα την υπομονή και την επιμονή του πεζού. Το ποίημα από την άλλη, έχει την πυκνότητα. Μπορεί στιγμιαία να πει όσα λέει το πεζό και ακόμη παραπάνω. Από την άλλη, το πεζό είναι σαν μακροβούτι, γίνεσαι ένα με αυτό. Νομίζω ως αναγνώστης προτιμώ το πεζό με διαλλείματα ποίησης ή την ποίηση με διαλείμματα πεζού.

 

2.                  Τι δεν έχετε γράψει ακόμη που θα θέλατε να γράψετε;

Απάντηση: Έχω γράψει πολύ λίγα και πάντα σε συνάρτηση με το βίωμα. Επομένως θα πω το εξής: να ζήσω ακόμα πολλά για να μπορώ να γράψω για αυτά.

 

3.                  Πως ξεκινάει ένα βιβλίο; Υπάρχει τόπος, χρόνος, που έρχεται η έμπνευση;

Απάντηση: Ένα βιβλίο έχει βιώματα, είναι το θέρετρο όχι των μαχών αλλά της έντασης των συναισθημάτων, των απογοητεύσεων, των χαρών, των πυκνώσεων του ιστορικού χρόνου, η στιγμή που όλα συμβαίνουν και ζητούν αποκωδικοποίηση.

 

4.                  Τι είναι η έμπνευση για έναν συγγραφέα;

Απάντηση: Μια ζωή γεμάτη σε συναισθήματα: ματαιώσεις και αγκιστρώσεις. Είναι η στιγμή της υπερχείλισης των συγκινήσεων.

 


5.                  Αν θα γράφατε ιστορικό μυθιστόρημα, ποια περίοδος θα σας ενδιέφερε;

Απάντηση: Η εποχή της τελειότητας του μοντέρνου, η περίοδος πριν και μετά τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο.

 

6.                  Παίζει ρόλο ο τόπος που γεννήθηκε κανείς;

Απάντηση: Ο τρόπος που καταλαβαίνουμε τον κόσμο και υπάρχουμε είναι καταστατικός παράγοντας της ύπαρξης μας. Ο τρόπος αυτός ανάγεται ευθέως στον τόπο, τον χρόνο και το περιβάλλον. Δεν μπορώ να γράψω για τα δάση της Νορβηγίας αλλά όταν σκέφτομαι τη χαρά, σκέφτομαι τη θάλασσα και τα καράβια και μεστώνω.

 

7.                  Επινοείτε χαρακτήρες για τα βιβλία σας ή κάπου σκιαγραφείτε τον εαυτό σας ή κάποιον γνωστό, φίλο;

Απάντηση: Οτιδήποτε έχω αφηγηθεί εμφορείται από πραγματικούς ανθρώπους και πραγματικές καταστάσεις, εμείς οι ίδιοι, οι φίλοι μας και οι έρωτες μας.

 

8.                  Το λοκ ντάουν, και γενικά όλη η παράξενη κατάσταση που βιώνουμε πως σας επηρέασε; Ήταν σημείο αναστοχασμού για τον ψυχισμό σας, για τις σχέσεις σας με άλλους ανθρώπους;

Απάντηση: Κατ’ αρχάς νομίζω ότι τα λοκ-ντάουν θα έπρεπε να είναι αφορμή αναστοχασμού πάνω στην σχέση μας με τη φύση και στις ανάγκες μας για δημόσιο χώρο και κοινωνική συναναστροφή. Ανέδειξε ζητούμενα της καθημερινότητας που μέχρι τώρα θεωρούσαμε δεδομένα. Έτσι, νομίζω ότι οι σχέσεις βγήκαν και βγαίνουν ισχυρότερες από αυτήν την υπόθεση ξανακερδίζοντας τη σημασία και το νόημα τους. Συχνά άλλωστε, η ισχυροποίηση και συνειδητοποίηση είναι αποτέλεσμα κόπων και πόνων.

 

9.                  Υπήρξε κάτι, κάποιος που στάθηκε αποκούμπι αυτή τη δύσκολη περίοδο;

Απάντηση: Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες μου και η σύντροφος μου. Να πούμε και ένα ευχαριστώ στο ίντερνετ που μας χρύσωνε γλυκά το χάπι της απόστασης, κάνοντας μας να πιστεύουμε ότι μας φέρνει κοντά και πράγματι σε κάποιο βαθμό το έκανε.  Ευτυχώς, η διά ζώσης επαφή είναι πολύ ωραιότερη.

 

10.              Θα γράφατε ποτέ με ψευδώνυμο;  Το έχετε κάνει;

Απάντηση: Δεν το έχω σκεφτεί ποτέ ως ενδεχόμενο. Προτιμώ να τα βρω με τον εαυτό μου παρά να επινοήσω κάποιον άλλο εαυτό. Θα ήταν σαν να λέει η κυβέρνηση δεν μου αρέσει αυτός ο λαός, θα φέρω κάποιον άλλο.

 

11.              Το γράψιμο θεωρείτε πως είναι για λίγους; Όλοι μπορούν να γράψουν;

Απάντηση: Είναι ζητούμενο οι άνθρωποι να εκφράζονται και να εξωτερικεύουν τα συναισθήματα, τις συγκινήσεις και το στοχασμό τους. Επομένως όλοι πρέπει να γράφουν, συνειδητοποιώντας πως είναι μια διαδικασία που προϋποθέτει συναίσθημα, κόπο, επιμονή και διάβασμα. Σε κάποιο σημείο αυτής της διαδικασίας κατοικεί η λογοτεχνία.

 

12.              Υπήρξε κάποιο συμβάν στη ζωή σας το οποίο έχετε μεταφέρει και σε βιβλίο σας;

Απάντηση: Σχεδόν κάθε ποίημα εμφορείται από κάποιο συμβάν, με αυτή την έννοια τα συμβάντα μεταφέρονται στα ποιήματα στις μέγιστες δυνατές αφαιρέσεις προκειμένου να αφορούν και άλλους ανθρώπους εκτός από εμένα.

 

13.              Τι οραματίζεστε για το μέλλον του βιβλίου στην Ελλάδα; Υπάρχει μέλλον;

Απάντηση: Αν δεν υπάρχει μέλλον για το βιβλίο πρέπει να το φτιάξουμε ή να το εφεύρουμε. Δεν υπάρχει η ανθρωπότητα χωρίς τη λογοτεχνία και το βιβλίο.

 

14.              Ετοιμάζετε κάτι αυτόν τον καιρό;

Απάντηση: Ετοιμάζω ένα ακαδημαϊκό σύγγραμμα Πολιτικής Οικονομίας με τον συνάδελφο μου Γιώργο Οικονομάκη.

Σας ευχαριστώ


Βιογραφικό

https://biblionet.gr/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%89%CF%80%CE%BF/?personid=108239

Δεν υπάρχουν σχόλια: