22.3.22

"Οι Συνθετικοί" της ηλεκτρονικής μουσικής

Ακολουθεί μια συζήτηση με το συγκρότημα "Οι Συνθετικοί", που αγαπούν και τιμούν την ηλεκτρονική μουσική. Το συγκρότημα θα κάνει συναυλίες και θα έρθει και στα μέρη μας. Ας τους γνωρίσουμε καλύτερα:



1) Τι  αντιπροσωπεύουν οι Συνθετικοί?

 

 Από το 1985 που ξεκινήσαμε, σκοπός μας ήταν να κάνουμε αληθινή τέχνη. Να ξεχωρίζει από το ύφος άλλων μουσικών. Να υπάρχει η δική μας ξεχωριστή έκφραση. Να έχει απλότητα και αμεσότητα και να μπορεί να γαληνεύει και να ισορροπεί το μυαλό και την καρδιά.

 

2) Σε ποιο κοινό απευθύνεστε?

 

Απευθυνόμαστε σε ευαίσθητους ανθρώπους που θέλουν να ακούσουν κάτι διαφορετικό και αυθόρμητο, και ίσως λόγω του αυθορμητισμού έχουμε εάν μεγάλο μέρος της νεολαίας αλλά και ανθρώπους της γενιάς μας.

 

3) Γιατί ακούγονται τα τραγούδια σας μετά από τόσα χρόνια?

 

Πάντα θέλαμε να γράψουμε μουσική που να αντέξει στον χρόνο. Πρότυπα μας ήταν οι μουσικοί που έγραψαν διαχρονικά τραγούδια όπως ο John Lee Hooker, Lou Reed, Μάρκος Βαμβακάρης, Μάνος Χατζηδάκις, και John Lennon κλπ.

 

4)  Πως χρησιμοποιήσατε τόσο πρώιμα synthesizer, υπολογιστές κλπ. και ποια η ανταπόκριση του κοινού?

 

Μιλάμε για το 1985 όπου στην Ελλάδα δεν υπήρχε ακόμα η ηλεκτρονική μουσική. Μαγεμένοι από τους ήχους των kraftwerk, Jean Michel Zar και του Ξενάκη, θέλαμε να πατήσουμε σε αυτά τα μουσικά ηχοχρώματα. Δεν υπήρχε κοινό για την μουσική μας.  Δεν μπορούσαν να αποδεχτούν το νέο και σε πολλές συναυλίες μας αποδοκίμασαν. Τώρα όμως έχουν αλλάξει τα πράγματα. Ο κόσμος έχει εξοικειωθεί με την ηλεκτρονική μουσική.

 

5)  Η κοινωνική κρίση που επικρατεί, πως έχει επηρεάσει τους καλλιτέχνες και εσάς?

 

Δυόμιση χρόνια δεν έχουμε κάνει συναυλίες που είναι και τρόπος ζωής για εμάς, όχι μόνο για βιοπορισμό. Όμως εκμεταλλευτήκαμε το χρόνο μας δημιουργικά. Ο Αποστόλης Λοβέρδος μελοποίησε ένδεκα στίχους του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου και εγώ ( Διονύσης) έχω τη δεύτερη προσωπική μου δουλειά στη μουσική και επιτέλους βρήκα χρόνο να ασχοληθώ με  την άλλη μεγάλη μου αγάπη, την ζωγραφική και να φτιάξω αρκετούς πίνακες. Όσον αφορά άλλους συνάδελφους μουσικούς, γνωρίζουμε ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

 

6)  Που θα παίξετε?

 

Σε  διάφορες πόλεις της χώρας μας. Ξεκινάμε στην Αθήνα στο  SIX D.O.G.S στις 19/3. Σκοπός μας είναι να διασκεδάσει ο κόσμος  (και εμείς) που το έχουμε όλοι ανάγκη λόγω των μεγάλων προβλημάτων. Μέσα σε όλα τα αλλά, προστέθηκε και ο πόλεμος, το χειρότερο απ’ όλα. Δεν μπορείς να είσαι ήσυχος αν ξέρεις ότι άνθρωποι σκοτώνονται και ξεριζώνονται από τη χώρα τους.

 

 

                          ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΙ

 

Οι Συνθετικοί δημιουργήθηκαν από τους Αποστόλη "Λοβέρδο" Αυγερινό (στίχοι, σύνθεση, φωνή, κιθάρα), τον Διονύση Αυγερινό (σύνθεση, φωνή, πλήκτρα) και τον Δημοσθένη Τσανέτογλου (computers). Το 1990 κυκλοφόρησαν το πρώτο ομώνυμο LP "ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΙ". Περιείχε 9 τραγούδια. Το 1993 διαλύθηκαν. Το 2010 αποφάσισαν να επανασυνδεθούν σαν ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΙ να ηχογραφήσουν κ' να κυκλοφορήσουν το παγωμένο άλμπουμ της περιόδου 90-93 σε CD. O τίτλος του "ΠΡΟΣΩΠΕΙΑ-ΕΦΙΑΛΤΕΣ". Το 2013 κυκλοφόρησαν το επόμενο τους άλμπουμ "ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ" σε CD. Το  2018 κυκλοφόρησαν το τέταρτο τους άλμπουμ σε CD με τίτλο «ΤΗΝ ΤΡΕΛΑ ΘΑ ΑΓΓΙΞΩ» Το 2020 κυκλοφόρησαν το τελευταίο τους CD με τίτλο  “ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ” Η πρωτότυπη και διαχρονική μουσική τους έχει ως αποτέλεσμα να τους ανακαλύπτει συνεχώς νέος κόσμος και να έχουν επιτυχία όλες τους οι συναυλίες. Πολλοί λένε ότι τα show τους είναι ανυπέρβλητα.

Μέλη  Αποστόλης  Λοβέρδος     Διονύσης Αυγερινός

Label Δανάη

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: