2.8.20

Αναζητώντας το επόμενο Booker – η μακρά λίστα 2020

της Αλεξάνδρας Σαμοθράκη
Η δυο φορές βραβευμένη, Hilary Mantel, είδε για μια ακόμη φορά να φιγουράρει το ονομά της στη μακρά λίστα των βραβείων Booker 2020  που ανακοινώθηκε σήμερα 29/7. Η Mantel όμως δεν είναι το μόνο φαβορί στη λίστα καθώς η Αμερικανίδα μυθιστοριογράφος Anne Tyler είχε φτάσει μέχρι τη βραχεία λίστα το 2015 με το ‘Καρούλι Μπλε Κλωστής’, ενώ παλαιότερα, το 1989, είχε λάβει βραβείο Pulitzer για το ‘Δεσμώτες του Παρελθόντος’ . Στον αντίποδα των δυο καθιερωμένων συγγραφέων, βρίσκονται 8 πρωτοεμφανιζόμενοι, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, με την κριτική επιτροπή να δηλώνει πως αναγκάστηκε να αφήσει εκτός μεγάλα ονόματα.
Τέσσερις τίτλοι στη λίστα προέρχονται από ανεξάρτητους εκδότες (Faber, Canongate, Daunt Books και Oneworld) ενώ οι μεγαλύτεροι εκδοτικοί οίκοι 4th Estate, Bloomsbury και Little, Brown& Co αντιπροσωπεύονται με 2 τίτλος έκαστος.
Το «Ο Καθρέπτης και το Φως» της Μαντέλ, το τελευταίο μέρος της τριλογίας του Cromwell, προηγείται στις πωλήσεις των αντιπάλων του καθώς σύμφωνα με το Nielsen BookScan, έχει ήδη πουλήσει 181,733 αντίτυπα (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται στοιχεία για τη μακρά περίοδο της καραντίνας). Υπενθυμίζεται εδώ πως τα προηγούμενα δυο βιβλία της τριλογίας, «Γουλφ Χολ» και «Γεράκια» έχουν ήδη βραβευτεί με Booker (τo 2009 και το 2012 αντίστοιχα).
Το βιβλίο της Τάιλερ, « Κοκκινομάλα στην Άκρη του Δρόμου», είναι το 22ο μυθιστόρημά της, μια «καλογραμμένη», σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτροπής, ιστορία λύτρωσης και έχει πουλήσει μέχρι στιγμής σχεδόν 3,000 αντίτυπα στη Μ. Βρετανία.
Η επίσης Αμερικανίδα Kiley Reid, με το «Τι Χαρούμενη Εποχή», με πολύ καλύτερες πωλήσεις, όγκου 21,000 αντιτύπων, αν και πρωτοεμφανιζόμενη, έχει καταφέρει να γράψει, σύμφωνα πάντα με την επιτροπή «ένα καθηλωτικό πρώτο μυθιστόρημα, με άκρως πιστευτούς και συναρπαστικούς χαρακτήρες». Πρόκειται για την ιστορία μιας νταντάς, της Εμίρα, στη σύγχρονη Φιλαδέλφεια. Η σύγκριση με την ευκατάστατη μητέρα του νηπίου που φροντίζει,  καθώς και οι αψεγάδιαστα ρεαλιστικοί διάλογοι (ακόμη και όταν μιλάει το παιδάκι), δημιουργούν μια διήγηση που, κατά την Guardian, «μπαίνει βαθιά στο μεδούλι των φυλετικών διακρίσεων και δεν επαναπαύεται στα κλισέ περιστατικά όπως θα έκανε ένα μέτριο βιβλιο άλλα με καυστικό χιούμορ διεμβολίζει τη φιλελεύθερη οπτική».
Στη μακρά λίστα συμπεριλαμβάνονται και 4 υπό έκδοση τίτλοι. Το «συναισθηματικά ισοπεδωτικό και καθαρτικό»  «Καμμένη Ζάχαρη» της Avri Doshi περιγράφει τη σχέση μητέρας και κόρης και θα εκδοθεί στις 30/7, ενώ το “Νέα Ερημιά” της Diane Cook επίσης αφορά αυτή τη σχέση αλλά με φόντο την υποβόσκουσα πίεση ενός έντονος μέλλοντος» και θα εκδοθεί τον Αύγουστο. Ακόμα το «Ποιοί Ήταν»  του Λονδρέζου Gabriel Krauze, που αυτο-λανσάρεται ως ο ιδρυτής της λογοτεχνικής μη-λογοτεχνίας, αφού περιγράφει αληθινά περιστατικά (ξεχνώντας φυσικά το μάστορα του είδους Normal Mailer), δεν θα βρεθεί στα βιβλιοπωλεία πριν το Σεπτέμβριο. Τέλος Αύγουστο θα εκδοθεί και το “Shuggie Bain” του Douglas Stuart, που η επιτροπή χαρακτήρισε «σαρωτικό, εκπληκτικά οικείο, συμπονετικό πορτραίτο του εθισμού, του κουράγιου και της αγάπης».
Στα χνάρια της Μαντέλ, η Ζιμπαμπουανή Tsitsi Dangarembga, επίσης είναι υποψήφια με  μέρος της δικής της τριλογίας (χωρίς όμως να έχει κερδίσει ή να είναι καν υποψήφια με τους προηγούμενους δύο τίτλους.). Το βιβλίο της «Το Σώμα που Θρηνεί» αποτελεί συνέχεια των «Νευρικών Παθήσεων» .
Αναλυτικά η λίστα:
Diane Cook – The New Wilderness
Tsitsi Dangarembga – This Mournable Body
Avni Doshi – Burnt Suga
Gabriel Krauze – Who They Was
Hilary Mantel – The Mirror & The Light
Colum McCann – Apeirogon
Maaza Mengiste – The Shadow King
Kiley Reid – Such a Fun Age
Brandon Taylor – Real Life
Anne Tyler – Redhead by The Side of The Road
Douglas Stuart – Shuggie Bain
Sophie Ward – Love and Other Thought Experiments
C Pam Zhang – How Much of These Hills is Gold
Η επιτροπή σχολίασε για τις κρίσεις της: «Φέτος, τη χρονιά των σεισμικών αλλαγών, η ορατότητα νέων τίτλων στη Μ. Βρετανία είναι πολύ χαμηλή. Χαιρόμαστε που βοηθούμε συγγραφείς να φτάσουν στους αναγνώστες τους, ακόμη και αν δεν υπήρχε η πρόθεση να προωθηθούν τόσο πολύ οι πρωτοεμφανιζόμενοι τελικά συνειδητοποιήσαμε πως κυριαρχούσαν στη λίστα μόνο αφού την οριστικοποιήσαμε.»   
Στις 15/9 θα ανακοινωθούν τα 6 βιβλία που θα απαρτίζουν τη βραχεία λίστα, ενώ η βράβευση του νικητή, που θα αποσπάσει και χρηματικό έπαθλο 50.000 στερλίνων θα γίνει το Νοέμβριο. Το περσινό Booker, μοιράστηκαν η Margaret Atwood και η Bernardine Evaristo.

Δεν υπάρχουν σχόλια: