12.8.20

Το σινεμά στην Έδεσσα του Θοδωρή Σαρηγκιόλη



ΣΙΝΕΜΑ 
 Τέλη δεκαετίας ’50, αρχές ’60, η χρυσή εποχή του σινεμά στην Έδεσσα. Με τρεις χειμερινούς (Μέγας Αλέξανδρος, Αγγέλικα, Βέρμιον) και δύο θερινούς (Άστρον, Αγγέλικα) κινηματογράφους να λειτουργούν καθημερινά.
 Στο κτίριο του Φιλοπρόοδου Συλλόγου ‘’Μέγας Αλέξανδρος’’, επί προεδρίας Γεωργίου Σαγιαξή, λειτουργούσε ο ομώνυμος κινηματογράφος με επιχειρηματία- διαχειριστή τον Κώστα Συργιάννη.
Η αίθουσα το 1961 επεκτείνεται και ανακαινίζεται. Προβάλλει ελληνικές και ξένες ταινίες:
πολεμικές, ιστορικές και (μελο)δραματικές, με τις ελληνικές να συγκεντρώνουν την προτίμηση του κοινού. Ουρές σχηματίζονταν στις απογευματινές και βραδινές προβολές.
 Δίπλα στο ταμείο ο έλεγχος των εισητηρίων, μ’ έναν εφοριακό μόνιμα στην καρέκλα.
Τον χειμώνα δύο ξυλόσομπες ζέσταιναν την αίθουσα και παιδιά με καλάθια πουλούσαν πασατέμπο. Στην καμπίνα προβολής ο χειριστής Γιώργος Μαρίνος δούλευε την Πολωνικής προέλευσης μηχανή: PROJECTOR 35mm, Type VARIMEX AP6, Typos Moter sps150, με εξαιρετικής απόδοσης φακούς. Την τελευταία 20ετία χειριστής είναι ο Τάκης Μπέλμπας. Με αυτή την μηχανή άρχισε τις προβολές το 1975 η Κινηματογραφική Λέσχη του Φ.Σ.Ε. ‘’Μ. Αλέξανδρος’’.

(το ανωτέρω κείμενο του ποιητή Θοδωρή Σαρηγκιόλη μπορείτε να το βρείτε στην παλιά μηχανή του Φ.Σ.Ε. Μέγας Αλέξανδρος στο αναψυκτήριο The Mill στην Έδεσσα)

Η 3η κατά σειρά φωτογραφία: Κινηματογράφος "Βέρμιον", ιδιοκτησίας Χατζηγιάννη, στη γωνία 18ης Οκτωβρίου και Κωνσταντινουπόλεως, στο σημερινό πάρκιν, δίπλα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Νομαρχίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: