8.1.19

Η Δόξα στη Διαλογή

Γράφει ο Γιώργος Γκόζης*
Κερί στη μνήμη του δεκανέα Στρατονομίας Άγγελου Ν.
Δείτε περισσότερα στο: http://www.paratiritis-news.gr/
Και τότε, ακριβώς τότε, ούτε μια στιγμή νωρίτερα ή αργότερα, το δίθυρο και δίλιτρο Όπελ Manta, μοντέλο ‘79 με κινητήρα Βάνγκελ, λίγο πριν τη διασταύρωση στη γέφυρα της τοποθεσίας Διαλογή, έδρα της ομώνυμης ποδοσφαιρικής ομάδας «Δόξα Διαλογής», όπου τα κουνούπια στα βαγόνια των τρένων του παρακείμενου σιδηροδρομικού σταθμού τα καλοκαίρια τσιμπάνε ανηλεώς τους κλειδούχους της βάρδιας, κάνει ένα πλονζόν πρώτα στα αριστερά, έπειτα ψαρεύει στα δεξιά, ο οδηγός κρατάει ανάποδα τιμόνια, το Manta στροβιλίζεται γύρω από τον εαυτό του, οι πίσω τροχοί μετάδοσης της κίνησης με συντελεστή τριβής να αγγίζει σχεδόν το μηδέν κάνουν
πατινάζ πάνω στο γλιτσιασμένο οδόστρωμα, οι προβολείς, όμοιοι με προκεχωρημένους φάρους σε στεριανό ακρωτήρι εναλλάξ λούζουν στο φως κι αφανίζουν στο σκοτάδι τις κολώνες της γέφυρας που πλησιάζει απότομα, όπως επικίνδυνα πλησιάζουν τα οχήματα του απέναντι ρεύματος κυκλοφορίας, αλλά και η παρακείμενη καντίνα και οι αντιπροσωπείες γεωργικών μηχανημάτων.

Το Manta αποδύεται σε πιρουέτες υπό βροχή. Ο ένας από τους επιβάτες ονόματι Σερίφης έχει πέσει σε ύπνο βαθύ ώρα πριν. Όταν ξυπνήσει στο νοσοκομείο θα του πουν πως βρέθηκε στο ακριβώς αντίθετο σημείο από εκεί όπου τσαλακώθηκε το Manta, αλλά δεν θα θυμάται ειλικρινά τίποτα.

Ο άλλος επιβάτης με το όνομα Ασώματος, αν και με σπασμένο τον καρπό του δεξιού του χεριού, βγάζει από την καμπίνα του αυτοκινήτου τον τρίτο επιβαίνοντα, αυτόν που προσφωνούν ως Παράγοντα και που μέχρι σήμερα δεν έχει βγάλει μιλιά σχετικά, ίσως διότι πάσα ομοιότητα με πρόσωπα και πράγματα να είναι πέρα ως πέρα μια παραμυθία. Κι έτσι όπως το ψιλόβροχο με το Manta λικνίζονται χορεύοντας μεθυστικά στη γλίτσα του δρόμου, ο τέταρτος των λάθρα εξοδούχων  ─είπαμε, επιφυλακή διότι κι οι έξοδοι κομμένες, η Αμερική με τροχιοδεικτικές βολίδες στον ουρανό του Ιράκ κάνει ασκήσεις με πραγματικά πυρά στη φάτνη της Βαγδάτης─  με το βαφτιστικό Ταξιάρχης ανοίγει την πόρτα του οδηγού, βγάζει πρώτα το αριστερό του πόδι, έπειτα το  δεξί και, πατώντας σταθερά στην άσφαλτο, πετιέται έξω κι ανυψώνεται στον βροχερό και σκοτεινό ουρανό της νύχτας εκείνης, παραμονές Χριστουγέννων του Χίλια Εννιακόσια Ενενήντα Ένα, ο αδελφός μας Άγγελος απομακρύνεται εις τα άνω κι εμείς τον βλέπουμε να χάνεται στο ουράνιο πεδίο της γέφυρας της Διαλογής, να στρέφει προς την άλλη Γέφυρα, τη γενέθλια και να κατευθύνεται προς τα σιτοχώραφα και τους αγρούς της μακεδονικής γης, λίγο πιο πέρα από το πασίγνωστο εκείνο σημείο όπου για λογαριασμό των Οθωμανών ο σουλτάνος Αβδούλ Χαμίτ το Χίλια Εννιακόσια Δέκα Τρία παρέδωσε δι’ υποκλίσεως της κεφαλής την πόλη της Θεσσαλονίκης στον ελληνικό στρατό, ο οποίος όπως τότε, έτσι και τώρα, συνοδεία ταγμάτων αγγέλων ζωσμένων με ρομφαίες, εθνόσημα και χοντρά κίτρινα κορδόνια της Στρατονομίας, προελαύνει αγέρωχος μέσα από τις κερκίδες, την εστία και τη χαλικόστρωτη έδρα της τοπικής ομάδας «Δόξα Διαλογής".
 
*Ο Γιώργος Γκόζης είναι συγγραφέας. Κείμενά του έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες και  άρθρα και κριτικές του έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα σουηδικά. Εχει μεταξύ άλλων εκδώσει  το μυθιστόρημα «Γκουανό», Πόλις 2016 και τις  συλλογές διηγημάτων «Αφήστε με να ολοκληρώσω», Πόλις 2014 και«Ο νυχτερινός στο βάθος», Νεφέλη 2002.
http://www.paratiritis-news.gr/article/209375/I-Doksa-sti-Dialogi?fbclid=IwAR3SSf-qaBrfew8SSA2mkMBiUmfI3fxJsPfLY9d5UJVbKI7H05XWGW5YHis

Δεν υπάρχουν σχόλια: